L’escassetat de conductors a Espanya

La crisi de manca de conductors professionals és present a tot Europa i està afectant greument el nostre sector. El motiu principal d’aquesta creixent escassetat de conductors és que la professió no resulta prou atractiva i les noves generacions cada vegada contemplen menys el fet d’accedir-hi.

 

Per què falten conductors professionals?

  • Edad mitjana del col·lectiu: l’edat legal per accedir a la professió al nostre país és de 21 anys, cosa que fa que possibles candidats joves s’encaminin cap altres direccions laborals i, un cop ubicats en altres sectors, sigui difícil replantejar-se la situació laboral.
  • La formació: a pesar de que els salaris dels conductors són fins a cinc vegades superiors als salaris mínims de mitjana, els elevats costos de la llicència i la manca de formació són un obstacle més per a la professió.
  • Condicions laborals: la falta d’infraestructures i àrees de descans segures i de qualitat perquè els conductors puguin treballar en unes condicions laborals dignes, representa també una barrera important per al sector. També la manca de conciliació familiar a causa dels llargs viatges que obliguen molts conductors a passar nits fora de casa.
  • El paper de la dona: A Espanya les dones representen un percentatge molt baix de conductors de camions, degut sobretot a la inseguretat laboral i la manca de conciliació familiar.

 

Com ajudar a revertir aquesta situació?

Tots els actors implicats en el sector haurien de comprometre’s en la mesura que sigui possible que la professió del conductor sigui més accessible i atractiva.

Per part de les autoritats públiques espanyoles, La Unió Internacional de Transport per Carretera (IRU) remarca la necessitat de facilitar l’accés a la professió, fixant l’edat mínima per conduir a 18 anys, amb formació a partir dels 17 anys, subvencionar els costos del permís i la formació dels nous conductors i construint zones d’aparcament més segures.

Des de Calsina Carré, com a transportistes amb més de 50 anys d’experiència, també estem compromesos amb la crisi del sector i aportem el nostre gra de sorra per a ajudar a solucionar-la:

  • Creació d’un hub logístic amb serveis dignes per a conductors i aparcament segur (Calsina Carré Services): 400 places de pàrquing segur amb videovigilància 24h i 150.000 m² d’instal·lacions amb serveis de qualitat per al conductor, a Pont de Molins (15 km de la frontera amb França): gasolinera, assistència en pneumàtics, reparacions puntuals, túnel de rentat, mòduls amb dutxes, espai de vending per a menjar, wifi, servei de bugaderia, espai per a maletes/objectes personals i àrea de descans. Participem a la xarxa europea de pàrquing segur donant un clar enfocament a la seguretat i qualitat i avalats pel certificat Gold de la UE seguint els estàndards de la UE.
  • Fomentem la conciliació i remuneració d’acord amb la responsabilitat del conductor: respectem, planifiquem i remunerem les accions del conductor professional. Reconeixem i remunerem tot permís i acció especial que comporti més responsabilitat o exigència. També limitem les obligacions del xofer en la destinació i l’origen de càrrega.
  • Compensem amb vies alternatives: Potenciem la intermodalitat com a palanca de capacitat i redefinim del rol del conductor en trams domèstics de menys distància que li permeten un retorn més anticipat a la seva llar.